Chomiki (Cricetinae) jest to podrodzina naziemnych gryzoni Starego Świata. W naturze spotkać je można w środkowej i wschodniej Europie oraz w Azji Mniejszej (Syberia, Iran, Syria, Mongolia, Chiny, Korea). Zasiedlają głównie otwarte, suche przestrzenie strefy umiarkowanej takie jak pustynie, wydmy, stepy, ale i również pola uprawne, sady czy ogrody.


Co je chomik?

Ich pożywienie to w dużej części różnego rodzaju ziarna, ale nie pogardzą również korzeniami, pędami, liśćmi czy owocami. Wśród chomików zdarzają się również gatunki zjadające owady a nawet małe kręgowce! Nadmiar pożywienia transportują w swoich workach policzkowych do spiżarni. Podstawę diety powinny stanowić głównie nasiona, można podawać ograniczone ilości owoców lub warzyw i suplementować dodatkowo niewielką ilością białka zwierzęcego (np. owadami). Chomikom całe życie rosną zęby. Do ich ścierania najlepiej nadają się gałązki drzew: jabłoni, gruszy, leszczyny, wierzby.


Ile chomików?

Chomiki są z natury samotnikami. Syryjskiego czy Roborowskiego najlepiej hodować pojedynczo. Zdarzają si ęjednak  przypadki, gdy hodowcom udaje się trzymać chomiki dżungarskie w jenopłciowym stadku - nie jest to jednak reguła.


Jaka klatka dla chomika?

Przy wyborze klatki należy się kierować przede wszystkim wielkością podstawy. Minimalne wymiary to 60x40 cm. Wszelkie półeczki i pięterka to tylko dodatek. Wybór klatki powinien być uwarunkowany gatunkiem chomika, jaki nam się spodobał. Chomik syryjski potrafi dorosnąć nawet do 18 centymetrów i 170 gramów! Zwróćmy również baczną uwagę na odstępy między prętami w klatce - przy hodowli małych gatunków chomików (np. dżungarskie) taka przestrzeń nie powinna być większa niż 5 mm !
Są to bardzo inteligentne zwierzęta, więc można spróbować nauczyć je załatwiania się w jednym miejscu. Z pomocą przychodzą specjalne, malutkie kuwety (np. narożne), które możemy umieścić wewnątrz klatki.